JAMÀNCIA A L’ATENEU, DIJOUS 18 DE MARÇ DE 2021 de 13:30 a 15:00.

Menú:
-Amanida.
-Fideus a la cassola.
-De postres ja veurem si veiem alguna cosa, potser afegim fruita a l’amanida…


El plat fort d’aquest dijous seran els fideus a la cassola, un plat de pasta popular des de fa segles,
de fet hi ha una recepta en un manuscrit català de cap allà el 1300.
La pasta va ser introduïda a la península a traves dels àrabs (fidawus), els fideus van ser populars
a través segles com a pasta de sopa o com fideus a la cassola, dolços o salats.
Els fideus van ser durant segles pràcticament l’únic plat de pasta a tot l’arc mediterrani ibèric, fins
l’aparició dels macarrons molt més tardana. Els fideus a la cassola o en sopes i escudelles van
ser per molts anys més populars que plats més sofisticats com el (ara convertits en tradició
inventada) canelons.
La pasta seca (la que es fa servir per fer els fideus a la cassola), era una manera de conservar la
farina durant més temps que la molturada normal.
Durant molts anys (com a mínim des de el segle XVI fins ben entrat el XX) havia una agrupació de
treballadors itinerants, generalment grups familiars, que portaven una “màquina” de fer fideus
(una mena d’èmbol amb diferents sedassos per fer diferents gruixos) que feien els fideus per els
pobles, la gent proporcionava la massa ja feta, o si volien pagar una mica més la farina, i els
fideuaires els feien els fideus, els compradors s’havien d’encarregar per el seu compte de
assecar-los.
L’ofici de fideuaire no era massa ben considerat, ni tan sols a les ciutats, l’agremiament dels
fideuaires a Barcelona va ser molt tardà, i era un gremi amb pocs privilegis i poques ínfules. Amb
l’inici de la industrialització (a mitjans del segle XIX) els fideuers van tenir, si disposaven de capital
per adquirir maquinària, moltes possibilitats d’enriquir-se, ja que l’augment de la població
proletària necessitava aliments fàcils de conservar i fàcils de coure.
En Miquel Martí pol te un poema dedicat al fideus a la cassola, dins del seu recull “bon profit”…
Ens els mengem fent tabola
els fideus a la cassola.
Llargs o curts són divertits
i bons per llepar-s’hi els dits.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s